Indeks Dow Jones nakazuje na recesijo ameriških borz

Dow Jones

Dow Jones je izraz, ki zaznamuje industrijski indeks. Več o tem si lahko preberete v spletnem glasilu NaDlani.si. Ta izraz je predvsem bolj poznan poznavalcem borze in tržnih indeksov, vendar pa so ga mnogi spoznali ob padcu vrednosti delnic. Ta industrijski indeks velja za najstarejši ameriški tržni indeks in je bil ustvarjen s strani urednika Wall Street Journala pred skoraj 150 leti. Dow Jones nakazuje na recesijo na ameriških borzah, ki se napoveduje že nekaj časa.

Dow Jones

Borza na Wall Streetu, centralne banke in druge borze napovedujejo hudo recesijo, katere pokazatelj so tudi padci indeksov, med drugim Dow Jones. Njegovo poimenovanje izvira iz leta 188, ko ga je ustvaril urednika Wall Street Journala Charles Dow. Njegova želja je bila, da bi lahko spremljal razvoj industrije na ameriški borzi. Tako je ustvaril delniško povprečje oziroma aritmetično povprečje tečaja delnic določenih podjetij. V to je vključil dve industrijski podjetji in devet železnic. Vrednost indeksa je z izjemo nekaterih padcev na začetku stoletja vztrajno rasla in leta 1929 dosegla kar 381 točk. Leta 1981 presegel mejo tisočih točk, predvsem kot posledica vojen, ki so se dogajale po svetu in nekaterih drugih dogodkov. Leta 1987 je Dow Jones dosegel mejo dveh tisočakov, vendar pa je 19. oktobra istega leta padel na 23 %. Ta dan je svetu znan kot črni petek. Med epidemijo je bila vrednost 30,606.48 točk, v zadnjem času, torej v času strahu pred recesijo pa je padel za dva tisoč točk.

Indeks Dow Jones po nenapisanem pravilu vsebuje največjih 30 ameriških podjetij. Strokovnjaki so mnenja, da ta indeks ne odraža pravega stanja, kljub temu, da je to eden najstarejših, najbolj znanih in najbolj priljubljenih indeksov na borzi. Za vse, ki jih to dogajanje zanima je spremljanje možno na različnih aplikacijah, spletnih straneh in programih. Med bolj priljubljenimi aplikacijami za spremljanje dogajanja na borzi so tako so Google Finances, Market Watch, Yahoo Finance, Barron’s, CNBC, Investing in podobni.