Kakovostne letne gume

letne gume

Brez gum se z avtomobilom ne moremo peljati. Ne pozimi, ne poleti. Problem večine ljudi je, da kupijo dobrih oz. novih gum. Letne gume so zelo pomembne namreč imajo zahtevno nalogo, da ne smejo zdrsavati na mokri podlagi. Letne gume morajo imeti dovolj profila in ne smejo biti trde, kar je posledica starosti.

letne gume

Letne gume na avtomobilu menjamo po 15. marcu. Čeprav zakonsko to ni obvezno se to vselej priporoča, namreč zimske gume se bodo slabše obnesle v dežju, ker so narejene trše, da kjubujejo vremenskim vplivom pozimi. Zimske gume se poleti zaradi vročine tudi veliko hitreje obrabijo, kar boste čutili, ko vas bo v ovinkih zanašalo. Tudi če smo na avto namestili letne gume, moramo še vedno paziti. Na vsake toliko časa jih pregledujte, da v  njih ni kakšen žebljiček ali kamenček, ki bi gumo poškodoval. Ko gume namestite v njih preverite tlak. Če je v gumi toliko tlaka, kot piše na njej je vse v redu, v kolikor je tlaka manj jih je potrebno napolniti. Zimske in letne gume se razlikujejo v profilu. Zimske gume imajo bistveno bolj globoke profile, kot letne. Minimalna količina profila letne gume 1,80 mm in na zimskih 3.20 mm.

Ko kopujete letne gume se prepričajte glede dimnezij, ki jih lahko vaš avto prenese. Guma ne sme biti prevelika in ne premajhna. Kupite letne gume znanih proizvajalcev, kot so Fulda, Conctinetal, Michelin, Falken, Bridgestone,… Gume so bistveno bolj kvalitetne in se manj obrabijo. Če primerjamo gume nizko cenovnega razreda in višjega vidimo opazne razlike, da nižji cenovni razred gum nima najboljšega oprijema zato nam avto hitreje zdrsi. Če vam primankuje denarja za nakup boljših gum se pozanimajte glede rabljenih. Mogoče boste tam zasledili kakšno dobro ponudbo. Če se odločite za nakup rabljenih naj vas znamka gume ne zaslepi, namreč velikokrat so lahko v slabšem stanju tiste dražje, kot nizko cenovne. Gume so nujno potrebno za varno in udobno vožnjo.