Kdaj mi pripada odškodnina?

Ste bili poškodovani v prometni nesreči ali je nastala samo materialna škoda? Ste se morda poškodovali pri padcu in se sprašujete kako do odškodnine? Tisti, ki je povzročil škodo mora plačati znesek oškodovanemu, ta znesek pa je odškodnina. V primeru da niste pripravljeni nižati svojih zahtev in popuščati vam bodo pri podjetju odškodnine plus pri tem v največji možni meri pomagali. To pa pomeni prvo oceno odškodnine, morda angažiranje sodnega izvedenca, splošna strokovna podpora in vlaganje odškodninskih zahtevkov.

V kolikor menite, da boste na odškodnino predolgo čakali ali pa veste da vaš povzročitelj škode nima denarja, je pa v takem primeru morda najboljša opcija poravnava. Torej kdaj je odškodnina na naši strani? Ko ste v neki situaciji utrpeli kakršno koli škodo pa naj si bo to nematerialna ali materialna škoda ste do odškodnine v obliki določene denarne vsote upravičeni. Odškodnina je namenjena predvsem temu, da se vaše trenutno stanje vrne v obdobje pred škodo. Če se nam je zgodila materialna škoda je ta zahteva precej konkretna, v primeru nematerialne pa je samo bolj simbolna.

odskodnina

Odškodnina vam pripada v primeru, da vam je bila povzročena materialna škoda, če vam je nastala škoda ob škodnem postopku. V to se všteva povrnitev škode za uničene stvari v prometni nezgodi ali drugih primerih, kot so: uničen telefon, obleka, morebitni stroški prevoza za fizioterapije in drugo. Če je nekdo povzročil materialno škodo, je vaša zahteva zelo preprosta, torej če je v škodnem dogodku uničen mobilni telefon, vreden 200,00 EUR, vam bo moral vrniti 200,00 EUR. Nekoliko bolj komplicirana je odškodnina v primeru nematerialne ali nepremoženjske škode. Med nepremoženjsko škodo se uvrščajo:

  • telesne poškodbe – zlomljena roka, ureznine, udarci …
  • duševne bolečine – strah ob tem dogodku, strah za izid zdravljenja, duševne bolečine, ki jih povzroča iznakaženost kot posledica tega, da ste utrpeli neko škodo, duševne bolečine, ki jih občutite ob invalidnosti, ki je posledica tega, da ste utrpeli škodo, duševne bolečine ob smrti ljubljene osebe
  • razžalitev in blatenje vašega dobrega imena ipd.