Jože Majes – Strokovnjak za zdravilne rastline

Jože Majes je ustanovil Kmetijo Plavica. Jože Majes je preživel svoja mlada leta v Hrastniku v Savinjski dolini. Od mladih let so ga njegovi starši zdravili s pomočjo naravnih pripravkov, zato gospod Majes ni potreboval veliko obiskov pri zdravniku.

Ko je bil gospod Majes bil star 3 mesece je zbolel za hudo pljučno boleznijo. V tistih časih so bili zdravniki zelo redki. Življenje mu je viselo na niki. Njegovi starši so ga pozdravili tako, da so sledili nasvetu ženice iz Matce pod Kumon, ki jim je svetovala, naj mu na prsa položijo krpo namočeno v segretem olju. Ta nasvet je gospodu Majesu rešil življenje.

Jože Majes

V času, ko je gospod Jože Majes odraščal, ga je življenjska pot popeljala v svet zdravilnih rastlin. Preden se je začel ukvarjati z zdravilnimi rastlinami se je gospod Majez izučil za strojnika. Izobraževanje je opravil v Stični pri gospodu Kumanu Jožetu. Gospod Kumanu je v tistem času nadaljeval Ašičevo delo. Gospod Majes je iskal dodatno izobraževanje v tujini. V tujini se je gospod udeležil mnogih seminarjev na različne teme.

Svoje obširno znanje danes deli z osebami, ki vedo, kako pomembna je narava. Gospod Majes in ljudje, ki ga obiskujejo vedo, da lahko zelo kakovostno živimo, če spoštujemo darove narave. Jože Majes organizira tudi  izobraževalni seminar, katerega se lahko udeležijo vsi, ki imajo zanimanje za rastline z zdravstvenimi lastnosti.

Seminar obsega govor o nabiranju zdravilnih rastlin, pridelavi ter predelavi zelišč in še nato o sami izdelavi in uporabi zdravilni pripravkov, ki jih dobimo iz rastlin. Gospod Majes zelo rad fizično prikaže izdelavo tinkture, mazil in olj, ker hoče, da bi obiskovalci seminarja znali sami izkoristiti to, kar jim narava ponudi.

Na slovenskem trgu je gospod Majes opazil, da je veliko zeliščarskih knjig, vendar pa še vedno veliko ljudi ne pozna rastlin, iz katerih lahko naredijo vsa koristna zdravilna olja, mazila in tinkture.  Gospod Jože Majes je ustanovil kmetijo zato, da bi delil znanje z vsemi, ki se hočejo čim več naučiti o zdravilnih rastlinah..