Letne gume za novo sezono

Še slabe dva meseca in konec bo zimske sezone ter čas za nove letne gume. Zakonu o varnosti v cestnem prometu narekuje, da morajo biti na avtomobilu od 15. marca do 15. novembra nameščene letne gume. Poleg tega niso vsake letne gume sprejemljive za uporabo. V zakonu je zapisano, da letne gume ne smejo biti prestare in morajo zagotavljati globino profila vsaj 1,6mm. Vožnja pod to omejitvijo je prepovedana in kaznjiva saj pnevmatiki z manj kot toliko profila predstavljajo nevarnost ob vožnji na mokrem in spolzkem cestišču.

letne gume

Na spletu in pri vulkanizerjih so v ponudbi letne gume različnih proizvajalcev z različnimi platišči. Pred nakupom moramo vedeti ali bomo kupili letne gume s platišči ali brez. Če se odločimo za nakup letnih gum s platišči moramo vedeti koliko vijako imajo naša sedanja platišča ter kakšen je razmik med njimi saj lahko le tako zagotovimo, da se bodo kupljene letne gume prilegale našemu vozilu. Če pa se odločimo za nakup gum brez platišča pa potrebujemo vedeti zgolj dimenzijo pnevmatike, ki se prilega našemu platišču.

Pred nakupom je dobro preveriti etiketo o učinkovitosti letne gume. Na njej piše kako ekonomična je poraba goriva, koliko hrupa proizvaja pnevmatika, ter kakšen oprijem ponuja. Za letne gume je značilno, da pri vožnji proizvedejo okoli 70 dB hrupa nekatere malo manj. Razredi na etiketi so razporejeni od A do G medtem ko je A najboljše in G najslabše. Seveda je čisto logično, da bomo za gumo v višjem razredu plačali višjo ceno. Odvisno je tudi od dimenzije platišča oz. pnevmatike. Cene pnevmatik se gibljejo od 30 € za najslabše pnevmatike ter vse do 300 € za odlične pnevmatike priznanih proizvajalcev. Seveda, če tako ceno pomožimo s 4 dobimo ogromen znesek, ki si ga vsak ne more privoščiti. Zato se ljudje raje odločamo za cenejše opcije. Vendar bilo bi pametno, da pri pnevmatikah ne varčujemo saj nam ravno one zagotavljajo dober stik s tlemi.