Otroška kolesa – malčkovi prvi kilometri!

Vsi smo kot otroci komaj čakali primerno velikost, da smo lahko poprijeli za krmilo kolesa. Začeli smo z dodatnimi pomožnimi kolesi, ob večji sigurnosti pa smo pomožna kolesa odstranili. Sprva smo beležili kar nekaj padcev, vendar pa smo z vajo vsi postali precej samozavestni. Tudi do danes se ni čisto nič spremenilo, saj lahko na ulicah še vedno vidimo precej malih kolesarjev, ki z navdušenjem uživajo v lastni svobodi gibanja.

Trenutno je za otrokovo mobilnost na trgu precej široka ponudba. Otroška kolesa lahko izbiramo med modeli različnih koles, glede na barvo, velikost, obliko, dizajn, skratka kar vam srce poželi. V primeru, da kolo izbirate za malčka, ki mu je vožnja s kolesom še precej tuja, pa lahko dokupite tudi pomožna kolesca. Za take je priporočljiva tudi izbira kolesa s krmilno palico, saj ga imate tako bolj pod kontrolo, ter ga v primeru nevarnosti lahko hitro zaustavite.

Otroška kolesa

Kakšno kolo izbrati?

Kljub temu, da otroci izredno hitro rastejo, ter njihovo kolo kaj kmalu postane premajhno, pa ni priporočljivo kupiti prevelikega kolesa, ki bi bil v uporabi dalj časa, saj začetni kolesarji še niso dovolj spretni, da bi uspeli obvladovati (pre)veliko kolo. Pred nakupom otroškega kolesa, je najbolje, če ga otrok preizkusi sam, na izdelku pa je navadno zapisana tudi starost, za katero je najbolj primeren.

Glede ma to, da otroška kolesa večkrat prenašamo, prevažamo v avtomobilu, ter nosimo po stopnicah, je pomembno da niso pretežka. Biti morajo tudi kakovostne izdelave, ter varna. Priporočljiva je tudi izbira oblazinjenega krmila, ki poskrbi za manj poškodb pri (morebitnem) padcu.