Varčevanje z električno energijo

Kot veliko oseb, ste morda pomislili na zmanjšanje stroškov porabe, da bi tu ali tam prihranili kakšen dodaten evro. Nekaj lahko prihranite, če zamenjate žarnice z bolj varčnimi, namestite senzorje namesto stikal in s tem bistveno zmanjšamo električno porabo. Zamenjate okna in s tem omejite izgubo toplote, posledično manj porabite za kurjavo, če pa je to za vas prevelik strošek, pa lahko enostavno kupite trak, ki se ga nalepi okrog okna. Na tak način lahko preprosto in hitro zmanjšate izgubo toplote. Klimatske naprave, ki lahko poleg hlajenja tudi grejejo, nam v jesenskih dneh, ko je kakšen dan toplo naslednji dan pa že skoraj temperatura pade pod ledišče zelo pomagajo in da ne zaganjamo centralne kurjave, se preprosto grejemo d klimatsko napravo, poleg tega pa se v vročih poletnih dneh lahko prijetno hladimo.

klimatske naprave

Bolj zahtevni projekti

Če se boste v kratkem odločili za prenovo hiše bodite pozorni na dober izkoristek električne in toplotne energije. Pri ogrevanju lahko privarčujemo, če se odločimo za rekuperacijo, mogoče se vam to ne zdi logično. Če imamo okna, ki zelo dobro tesnijo, nam rekuperacija lahko zelo pomaga, saj ne porabi veliko energije, in nam sproti ogreva zrak, kar pa pomeni, da porabimo manj za kurjavo. Izgubo toplote lahko zmanjšamo z dobro izolacijo, še posebej v strehi, saj največ toplote izgubimo prav tam. Poleg tega lahko zmanjšamo električno porabo z bolj varčnimi aparati, kot so pomivalni stroj, klimatske naprave, pralni stroji, kuhalniki,…

Kaj pa sami?

Veliko lahko prihranite tudi s svojo vestnostjo. Če luči sproti ugašate, ko jih ne potrebujete, da jih pri belem dnevu ne prižigate in ji uporabljate. Pranje perila ali pomivanje posode v strojih, jih uporabljamo ponoči, ko je manjša tarifa za električno energijo, in podobne malenkosti.